Indlæring af positionen “sit”, “dæk” og “front”

Allerførst lidt begrebsafklaring:

  • “sit” er når hunden på signal sidder et sted hveor som helst sted
  • “plads” er når hunden på signal sidder lige på førerens venstre side med forbenene ud for førerens ben

Indlæring af “sit”:

Hunden kan på forhånd sidde , så det skal vi ikke lære den. Det vi skal gøre er at lære, hvornår den skal sidde og hvor længe den skal sidde.

Hav klikkeren og belønningerne klar:

Stå og vent til hunden af sig selv sætter sig. I det sekund, hunden sætter sig, klikker du og giver belønning.

Gentag dette mange gange, så hunden forstår det.

Når hunden har indlært dette, så overgår øvelsen til at blive en stationær øvelse, hvor hunden skal sidde i et bestemt stykke tid.

Dette gøres ved at når hunden har sat sig og der er klikket for det, så klikker man umiddelbart igen og giver belønning, gentager dette igen 3 gange til (altså i alt 4 gange) og siger slut. Når det er indlært, lader man der være en lille pause mellem godbidderne – derved sidder hunden et længere stykke tid.

Gentag dette, men gør nu pauserne mellem belønningerne endnu længere – derved sidder hunden i længere tid.

Når hunden har lært at sidde i den ønskede tid (f. eks. 15 sek.) udtyndes belønningerne mens tiden fastholdes, Til allersidst får hunden kun et klik efter de 15 sekunder. Til sidst siger vi “sit” – klikker for at den sætte sig. Når det er forstået af hunden, siger vi “sit” og klikker og belønner, når den ønskede tid er slut og man siger fri eller et andet signal.

“Plads”

“plads” er en speciel “sit” – hunden skal sidde ved førerens højre side.

Da hunden tidligere har lært at sidde på signal, fører vi hunden til førerens højre side, måske lokket af en godbid, siger “sit”, hvorefter hunden sidder, som tidligere har lært hunden det. Når hunden har lært det, siger vi ikke “sit”, men “plads”, som bliver det signal, som hører til denne øvelse

 

“Front”

“front”er en speciel “sit” – hunden skal sidde foran føreren og se op på ham/hende.

Da hunden tidligere har lært at sidde på signal , fører vi hunden foran føreren, så hunden kigger op på føreren, måske lokket af en godbid, siger “sit”, hvorefter hunden sidder, som tidligere har lært hunden det. Når hunden har lært det, siger vi ikke “sit”, men “front, som bliver det signal, som hører til denne øvelse